fbpx

Zdrowe babeczki z jabłkami bez cukru

Zdrowe babeczki z jabłkami bez cukru…ale ze słodzikiem. W taki sposób możemy oszukać tylko naszą trzustkę, ale nie głowę 😉. Wypróbuj ten przepis jeżeli jesteś pożeraczem babeczek. Wyjdzie na zdrowie Tobie i całej rodzinie. Babeczki, które proponuję mają niski indeks glikemiczny, do tego są pożywne i sycące. Nie traktowałabym ich jako deser, a zdrową przekąskę w ciągu dnia, zarówno do pracy, jak i do szkoły. Ja zabieram ze sobą jak jadę na basen, na konie, lub inne aktywności z córką. W końcu po takim wysiłku jesteśmy wygłodniałe.

Owoce w tym przepisie wymieniaj dowolnie. Dla mnie jabłka są bardzo praktyczne – zawsze mam zapas w spiżarni, każdy je lubi, nie puszczają dużo soku podczas pieczenia. Jeżeli używasz owoców leśnych lub jagodowych – posyp je najpierw skrobią ziemniaczaną, następnie nakładaj po porcji do babeczek.

Rozszerzanie diety: pomiń dodatek słodzika i soli. Pozostałe składniki są w pełni bezpieczne dla Twojego malucha. Jeżeli obawiasz się podania jabłek w kostkach to potarkuj na tarce o grubych oczkach i dodaj do ciasta. Przy okazji babeczka

Zdrowe babeczki z jabłkami bez cukru – składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej / 50 g
  • 4 łyżki mąki żytniej jasnej / 100 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 50 g
  • 300 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 
  • 50 g mielonych nerkowców
  • 4 łyżki erytrytolu / 40 g
  • 5 małych jabłek / 500 g 
  • Aromat waniliowy naturalny

Zamiast jogurtu na mleku krowim użyj wegańskiego zamiennika. Masło możesz zamienić na olej kokosowy. Zamiast nerkowców użyj migdałów, orzechów włoskich lub innych ulubionych.

Zdrowe kruche ciasteczka z migdałami – przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W misce umieść wszystkie składniki oprócz jabłek. Wymieszaj dobrze do połączenia rózgą kuchenną. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj łyżką. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj masę łyżką do formy, ¾ wysokości. Piecz w temp. 180 stopni ok. 30 min. do zarumienienia. 

Z przepisu wychodzą średnio 24 babeczki.

Wartość odżywcza 1 babeczki o masie 50 g:
Energia88 kcal
Białko2,2 g
Tłuszcze4,5 g
Węglowodany12 g
Błonnik1,1 g
Żelazo0,5 mg
Wapń23 mg
IGniski