fbpx

Zdrowe gofry z dynią i jabłkiem

Dzieci uwielbiają formę gofrów! Ja również ją pokochałam. Za prostotę wykonania, jedzenie bez brudzenia i za to, że do środka można dać wiele różnych nieoczywistych składników. Masz apetyt na więcej gofrów? Zajrzyj do TEGO przepisu. Tymczasem wypróbuj zdrowe gofry z dynią i jabłkiem. Nie potrzebujesz do niego puree z dyni, a jedynie niewielki kawałek surowej dyni.

Zdrowe gofry – składniki na 10-12 gofrów:

  • 150 g mąki orkiszowej razowej, typ ok. 2000*
  • 160 g gęstego jogurtu lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • 100 g dyni (waga po obraniu)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu

*Nie wiesz czym różnią się typy mąki? Odwiedź ten wpis o mąkach – TUTAJ.

Zdrowe gofry – przygotowanie:

Jabłko i dynię obierz. Jabłko potarkuj na tarce o grubszych oczkach, a dynie na drobniejszych oczkach. Wszystkie składniki (oprócz jabłka i dyni) połącz w misce rózgą kuchenną. Dodaj jabłko, dynię i wymieszaj łyżką. Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy ok. 4 minut. W zależności od mocy sprzętu.

Wartość odżywcza w 100 g gofrów:
Energia162 kcal
Białko6,5 g
Tłuszcze7,4 g
Węglowodany18,8 g
Błonnik2,6 g
Żelazo1,2 mg
Wapń45 mg
IGśredni