Dzieci uwielbiają formę gofrów! Ja również ją pokochałam. Za prostotę wykonania, jedzenie bez brudzenia i za to, że do środka można dać wiele różnych nieoczywistych składników. Masz apetyt na więcej gofrów? Zajrzyj do TEGO przepisu. Tymczasem wypróbuj zdrowe gofry z dynią i jabłkiem. Nie potrzebujesz do niego puree z dyni, a jedynie niewielki kawałek surowej dyni.
Zdrowe gofry – składniki na 10-12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej razowej, typ ok. 2000*
- 160 g gęstego jogurtu lub kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- 100 g dyni (waga po obraniu)
- opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
*Nie wiesz czym różnią się typy mąki? Odwiedź ten wpis o mąkach – TUTAJ.
Zdrowe gofry – przygotowanie:
Jabłko i dynię obierz. Jabłko potarkuj na tarce o grubszych oczkach, a dynie na drobniejszych oczkach. Wszystkie składniki (oprócz jabłka i dyni) połącz w misce rózgą kuchenną. Dodaj jabłko, dynię i wymieszaj łyżką. Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy ok. 4 minut. W zależności od mocy sprzętu.
Wartość odżywcza w 100 g gofrów: | |
Energia | 162 kcal |
Białko | 6,5 g |
Tłuszcze | 7,4 g |
Węglowodany | 18,8 g |
Błonnik | 2,6 g |
Żelazo | 1,2 mg |
Wapń | 45 mg |
IG | średni |