Zielone babeczki są pysznym pomysłem na zdrowy deser, zwłaszcza taki, który możemy zrobić razem z dziećmi. Kolor babeczek wychodzi intensywnie zielony! Babeczki są delikatne, pachnące wanilią i cytryną (szpinaku nie czuć w nich wcale). Do tego w składzie jest mąka żytnia jasna, która ma niski indeks glikemiczny, co jest na pewno dużą zaletą dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Zielone babeczki ogólnie mają niski IG, a ładunek wzrasta do średniego dopiero przy ilości przekraczającej 170 g. Możesz je upiec w dowolnej formie do babeczek, w keksówce lub tortownicy. Jak upieczesz w tortownicy, to przekrój ciasto wzdłuż i przełóż ulubionym kremem 😉
Zielone babeczki – składniki:
- 180 g mąki żytniej jasnej / typ 720
- 3 średnie jaja
- 100 g szpinaku
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru / 50 g
- Skórka otarta z cytryny / 1 łyżeczka
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- Aromat waniliowy, naturalny
- Szczypta soli
Zielone babeczki – przygotowanie:
Zblenduj na gładką papkę 1 jajko ze szpinakiem. W misie miksera umieść 2 całe jaja i cukier/ksylitol, ubij na puszysty krem. Na koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Do masy jajecznej wlewaj cienką strużką olej, miksuj do połączenia kremu z olejem. Następnie dodaj papkę szpinakową, aromat, skórkę cytrynową i wymieszaj delikatnie. Na koniec dodaj mąkę (najlepiej przesiać przez sito), sodę i wymieszaj krótko i delikatnie do połączenia składników. Ciasto nakładaj do foremek do 2/3 wysokości, bo ciasto urośnie. Piecz ok 20 min. w 180 stopniach, lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość odżywcza w 100 g | |
Energia | 253 kcal |
Białko | 5,8 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 35 g |
Błonnik | 2,6 g |
Żelazo | 1,5 mg |
Wapń | 46,6 mg |
IG | niski |