Gofry to nie tylko mąka pszenna, bita śmietana i frużelina. Gofry to po prostu inna, czasami bardziej atrakcyjna forma podania jedzenia. Do tego wygodna, wszystko można wpakować do ciasta, a ostateczny gofr nie brudzi i nie wymaga zastawy do zjedzenia. Wiesz jak bardzo dzieci lubią urozmaicenie w formach, strukturach i wyglądzie? Eksponowanie dzieci na nowe/stare smaki w różnych wersjach jest bardzo pożądane, zwłaszcza w pierwszych latach życia, kiedy z czasem przychodzi naturalna neofobia pokarmowa.
Przygotowałam dla Ciebie 3 proste pomysły na pożywne gofry dla całej rodziny, na słodko, bogate w błonnik i białko. Baw się dodatkami, a najlepiej zaangażuj w przygotowanie dzieci. W przypadku malutkich dzieci na etapie rozszerzania diety pomiń dodatek cukru i soli.
Wszystkie gofry mają raczej wyższy indeks glikemiczny i średni ładunek. Jeżeli chcesz go obniżyć użyć mąki żytniej, owsianej lub innej o niższym IG.
Na blogu znajdziesz również przepis na gofry z batatem.
Gofry z jabłkiem i rodzynkami (mniejsza porcja na 6-8 gofrów):
- 1 jajo
- 1 łyżka siemienia lnianego / 10 g
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej / typ ok. 2000
- 50 g mąki pszennej jasnej
- 120 g kefiru/ maślanki/ napoju roślinnego
- 1 jabłko
- Garść rodzynek / 40 g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego / 16 g
- 1-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/cukru
Wszystkie składniki (oprócz jabłka i rodzynek) połącz w misce rózgą kuchenną. Jabłko obierz, potarkuj na tarce o większych oczkach. Rodzynki posiekaj i razem z jabłkami dodaj do masy. Wymieszaj łyżką. Gofry piecz w gofrownicy ok. 2-4 minuty.
Gofry z cukinią (10-12 gofrów):
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g jasnej mąki
- 50 g oleju
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jaja
- 150 g cukinii ze skórką
- Aromat waniliowy naturalny
- 40 g ksylitolu/erytrytolu
Wszystkie składniki oprócz cukinii połącz w misce rózgą kuchenną. Cukinię potarkuj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Gofry piecz w gofrownicy ok. 2-4 minuty.
Gofry z dynią (12-14 gofrów):
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 200 g kefiru
- 40 g oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- 5 łyżek ksylitolu/erytrytolu
W misce umieść kefir, sodę, sok z cytryny, puree dyniowe, przyprawy i mąki. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. W misie miksera ubij na puszystą masę jaja z cukrem/słodzikiem. Wlewaj cienką strużką olej. Wymieszaj dwie masy ze sobą delikatnie. Ciasto nalewaj do dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Wartość odżywcza w 100 g gofrów z jabłkiem / cukinią / dynią | |
Energia | 181 / 208 / 204 kcal |
Białko | 5,2 / 7 / 6,5 g |
Tłuszcze | 5 / 10 / 7 g |
Węglowodany | 32 / 26 / 32,5 g |
Błonnik | 3,3 / 3,3 / 3,1 g |
Żelazo | 1,2 / 1,6 / 1,4 mg |
Wapń | 45,2 / 38 / 45,4 mg |